Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

Európai Mobilitási Hét 2023.

Idén szeptember 16. és 22. között huszonkettedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Ennek keretében számos interaktív, színes-szagos kerékpáros programmal készülnek az érdeklődőknek, legyen ez Bringás reggeli vagy Instagram szavazás, de akár egy ügyességi játék is a Pécsi Bicibusszal, vagy kvíz-játék a K20 Kirakatban (PTE Webshop). Az Autómentes Napon (09.22-én) ingyenesen igénybe vehető lesz a PécsiKe és a pécsi tömegközlekedéshez tartozó buszjáratok is.

ZSOLNAY NEGYED ÉJSZAKÁJA 2023.

KEDVES  Kultúrabarátok,

SZOMBAT ESTE JÖN A  ZSOLNAY NEGYED ÉJSZAKÁJA, JÖVŐ HÉTEN PEDIG A  PÉCSI NAPOK 2023!

2023. szeptember 16.  16.00 - 24.00

Újabb sikeres szereplés nemzetközi versenyen

Karunk oktatója – dr. Pécz Tibor – által mentorált II. korcsoportos (középiskolás) csapat a „Közös jövőnk” nemzetközi kárpát-medencei környezetvédelmi háromfordulós verseny döntőjébe jutott, ott az előkelő harmadik helyezést és egy különdíjat nyert el. A diákkonferenciát a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány szervezte 2023. nyarán, ahova 5 fős szakmai zsűrit delegált. A „Youth for Environment” csapat – mely a Szent Mór Iskolaközpont középiskolás diákjaiból állt – kutatásában és előadásában a háztartások műanyaghulladék csökkentési lehetőségeit járta körbe.

Gratulálunk a csapatnak és mentor tanáruknak! 

Országos Logisztikai Csapatbajnokság

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja immár 11. alkalommal szervezi meg az 1 200 000 Ft összdíjazású Országos Logisztikai Csapatbajnokságot.

MIK PARTNERS Szakmai Nap a PTE MIK-en

Nincs egyetem ipar és nincs ipar egyetem nélkül – ezt már számos együttműködés, kutatás-fejlesztési projekt is bizonyítja. Az ipar részéről felmerülő igények és ehhez kapcsolódóan a tudomány, illetve az oktatás oldaláról jelentkező feladatok összehangolását helyezzük az idei MIK PARTNERS Szakmai Nap középpontjába, amelyet 2023. szeptember 28-án a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamarával közösen rendezünk meg karunkon. A 2018 óta zajló szakmai rendezvény célja a PTE MIK, valamint kiterjedt partnerhálózatának együttműködéséből származó eredmények bemutatása az oktatás, a kutatás-fejlesztés és az ipari innovációs tudástranszfer területét érintve. 

Elindult 2023-24-es tanév karunkon is

A mai tanévnyitón új hallgatóink köszöntése mellett fogadtuk kínai partneregyetemeink vezetőit, akikkel együtt veszünk részt a 4x4 építész szakmai workshop-ban. Az ünnepség során megünnepeltük a MIK újabb kitüntetett oktatóit és hallgatóit, valamint koszorút helyeztünk el Pollack Mihály szobránál.

Jövő évtől szelektíven gyűjthetjük a konyhai biohulladékokat is – a rendszer működésére dolgoztak ki megoldásokat

Jövő év januárjától az Európai Unió minden tagországában, így hazánkban is kötelező lesz a biohulladék szelektív gyűjtése, ezért a háztartásokban keletkező konyhai, illetve zöldhulladékot is össze kell gyűjteni, hogy azt villamos energia vagy akár üzemanyag előállítására használhassák fel. A körforgásos gazdaság előkészítése témában pályázatot nyert Pannon Egyetem a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karát (PTE MIK) bízta meg az országos biohulladék begyűjtési koncepciójához kapcsolódó tervek elkészítésével, mivel a kar Környezetmérnöki Tanszékén az országban egyedülálló szakértői kompetenciák halmozódtak fel. A Környezetmérnöki BSc-képzés számos oktatója ugyanis több évtizede a pécsi, illetve a hazai hulladékgazdálkodás mérvadó szakembere, cégvezetője, akik gyakorlati tudásukkal, tapasztalatukkal a jövőben keletkező biohulladék mennyiségének meghatározása mellett konkrét forgatókönyveket is összeállítottak a begyűjtési rendszer felállításához. 

Jogviszony igazolás helyett diákigazolvány az ügyintézéshez

A családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi XXVIII. törvény egyik lényeges változása, hogy a hatósági és egyéb ügyekben a tanköteles korú tanulóktól a tanulói jogviszony igazolása nem kérhető, a 16. életévüket betöltött tanulók, valamint hallgatók esetében a tanulói, hallgatói jogviszony érvényes diákigazolvánnyal vagy az azt helyettesítő OKTIG rendszerből kiállított QR kódos igazolással igazolható (az iskolalátogatási igazolás, a jogviszonyigazolás ezekben az ügyekben kivezetésre kerül).