Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

Places and Technologies: az élhető épített városokról tanácskoznak Pécsett

A gyors urbanizáció nem evidens módon eredményez emberközpontú városi környezetet körülöttünk, ezért állandósul annak az igénye, hogy az építészetért felelős szakemberek folyamatosan értelmezzék az élhető tér fogalmát. Az építészek világszerte az épített környezet folyamatos aktualizálásának szükségességét, a ma emberének szükségleteihez igazodó környezet létrehozását szorgalmazzák, amelyet többek között a hozzáférhetőség és akadálymentesség, a biztonság, közösségvállalás, az ergonómia vagy a fenntarthatóság jellemez.

A korszerű építészeti megoldások és technológiák, az emberközpontú tervezési megoldások állnak a 2024. július 8–9-én a Belgrádi Műszaki Egyetem Építészeti Kara és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara által (PTE MIK) rendezendő ’Places and Technologies’ nemzetközi konferencia fókuszában, amelyen az élhetőség lesz az egyik kulcsfogalom. A 9. alkalommal megszervezett, és ez évben Pécsett zajló tudományos tanácskozás célja olyan módszertanok és városi, építészeti vagy szerkezeti tervezési ötletek megvitatása, amelyek az épített környezet élhetőségének erősítését segíthetik.

Nürnbergi tanulmányút és szakmai workshop

Az RTIT >> projekt keretében karunk Építőmérnök Tanszékének két munkatársa – Prof. Dr. Orbán Zoltán és Dr. Mang-Kardos Zita és karunk projekttámogatási koordinátora – Dudás Kószó Katalin - vettek részt, egy kétnapos tanulmányúttal egybekötött szakmai workshopon Nürnbergben.

Nyári programajánló 2024

Már csak kettőt kell aludni és indul a Sétatér Fesztivál 2024!

Csütörtök este a színpadon Paulina és az Anna and The Barbies kezd.

ZSOLNAY FÉNYFESZTIVÁL – 2024. JÚLIUS 4 – 7.

Pimasz játék az érzékekkel, szemkápráztató fényinstallációk és alternatív fénydimenziók – Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál ismét ellenállhatatlan programokat kínál július 4-7. között! Megjelenik a mesterséges intelligencia, lesz elvarázsolt fényerdő és egy disztópikus sci-fi világba is beléphetünk! Az ecset továbbra is a fény, a vászon pedig a teljes belváros, mintegy 30 helyszínnel.

Challenge.ON villamosmérnök verseny

A verseny célja, hogy lehetőséget biztosítson elsősorban villamosmérnök hallgatóknak, hogy megmutathassák kreativitásukat és szakmai tudásukat a villamosenergia-hálózat jövőjével kapcsolatban. A versenyre 3 fős csapatokban lehet jelentkezni.

Jubileumi Díszoklevél Átadó Ünnepséggel egybekötött Alumni Találkozó

Először tartottunk jubileumi díszoklevél-átadót karunkon a PTE MIK jogelőd intézményeiben 50 éve diplomát szerzett műszaki végzettségű egykori hallgatók számára, és ugyanezen a napon, 2024. június 22-én rendeztük meg a valamikor itt végzett hallgatók első kari alumni-találkozóját. Mindkét eseményt élénk érdeklődés kísérte, a viszontlátás öröme, az alma materbe való visszatérés számos régi emléket hívott elő a megjelentekben. A délelőtti díszoklevél-átadó ünnepélyes hangulata, majd délután az alumni-találkozó résztvevőinek kampusztúrája, a sok év utáni találkozás és egymásra találás a „Pollack-közösséghez” való tartozást erősíti. A kar a jövőben hagyományteremtő szándékkal minden évben megrendezi majd ezt a két eseményt.