Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Gépészmérnöki (BSc)

7 félév

Nappali – állami ösztöndíjas és önköltséges.
Levelező – állami ösztöndíjas és önköltséges.

Magyar nyelvű képzés hagyományos és duális képzési formában.

Az az ember, aki egy csavarhúzóval, egy csőkulccsal és egy rágógumival megváltja a világot, az vagy James Bond, vagy gépészmérnök! A gépészmérnök rendkívüli problémamegoldó képességekkel rendelkezik, egyesek már így születnek, mások ezeket nálunk fejlesztik ki. Erre szüksége is van, mert különben egy éjszaka alatt a mérési jegyzőkönyvek nem készülnek el. A gépészmérnök időbeosztása egyébként példaértékű! Odaér hajnali előadásokra a Boszorkány úti campusba, gyakorlatokra a Rókus utcába, szakmai előadásokra és minden bulira – bárhol a városba. A gépészmérnök büszke arra, hogy szakmája a legrégebbi mérnök szakterület. A gépészmérnöknek az is jól áll, ha forgácsolásóra után olajos a keze vagy kialvatlan az éjjeli tervezés után. Gyakran utazik külföldre ERASMUS küldetéssel, amit sikeresen végrehajt. A gépészmérnök szereti a kihívásokat! Ezért jelentkezik az Épületgépészek képzőművészei és az OTDK- versenyekre, ahol jó helyezéseket ér el. A gépészmérnök sármjának egyszerűen nem tudnak ellenállni a hallgatólányok! Jelentkezz hozzánk, hogy elmondhasd magadról: A nevem mérnök, gépészmérnök!

Mit ad a képzés az abban részt vevőknek?

Milyen tudást szerezhetsz meg nálunk?

A nálunk végzett gépészmérnökök alkalmasak gépészeti tervek elkészítésére, gépek és gépészeti berendezések, valamint épületgépészeti rendszerek üzemeltetésére és fenntartására. Célunk, hogy a hallgatók a gyakorlatban szerezzenek szakmai tapasztalatot, azaz az elméleti tudásukat ne mesterséges körülmények között alkalmazzák. Ipari cégeknél ismerhetik meg a tervezési és gyártási folyamatokat, és a legkorszerűbb technológiáikat. Szakdolgozataikat a mindennapokban adódó feladatokból, megoldandó problémákból készíthetik el, ezáltal mérhető és valós kutatás-fejlesztési tevékenységet végezhetnek.

A pécsi képzés különlegessége

A képzés legfőbb jellemzője a gyakorlatorientáltság. Az elméleti ismereteiket hallgatóink naprakész információkkal bővíthetik szakmai gyakorlatok és az ipari cégeknél és szolgáltatoknál történő tanulmányi kirándulások keretében. Hallgatóink egyedülálló lehetőséget kapnak a Műszaki és Informatikai Kar által szervezett Pollack Expón való részvétellel is. A régió legnagyobb műszaki börzéjén évente mintegy 70 gépész területen működő kiállító mutatja be szakmai profilját, újdonságait. A gyakorlatorientáltság még inkább jellemző a duális képzésben részt vevő hallgatók esetében, ahol a képzési program elméleti része a felsőoktatási intézményben történik, a gyakorlati képzésből pedig az ipari cégek is részt vállalnak. A mai épületekkel szemben a legfontosabb elvárás az energiatakarékosság. A tanszék aktívan részt vesz az épületenergetikai rendeletek kidolgozásában, az energetika oktatásában, ezáltal a hallgatók első kézből szerezhetnek információkat ezen a területen.

Az épületgépész képzésben részt vevők az ország legkorszerűbb laboratóriumában találkoznak a szakterület újdonságaival. Lehetőségük van az alapképzésen túl TDK vagy diplomamunka keretében az eszközök részletes megismerésére. Rendszeresen részt vesznek hallgatóink az Országos Tudományos és Művészeti Tanács versenyein – ahol az elmúlt évben egy III . helyezést hoztunk el – és szakmai konferenciákon. Különdíjat nyert csapatunk a 2014-es a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap által kiírt Épületgépészek képzőművészei versenyen.

A hazai gépészmérnökképzésen túl hallgatóink 26 külföldi partnerintézményükben és 31 ERASMUS partnerintézményben tölthetnek szemesztereket és ezáltal nemzetközi betekintést szerezhetnek szakterületükbe. Szoros kapcsolatot ápolunk a Fachhochschule Burgenland osztrák főiskolával, számos hallgató a BSc képzés után az ottani MSc képzéssel koronázta meg szaktudását.

A szakképzettség megnevezése az oklevélben

Gépészmérnök (Mechanical Engineer)

Specializációk
  • gépszerkezet- és folyamattervező
  • épületgépész
  • rendszertechnika

Azok jelentkezését várjuk, akik

A legkülönfélébb gépészeti elemek tervezésének, üzemeltetésének fortélyait szeretnék megtanulni, valamint az épületgépészeti rendszerek fenntartható, energiahatékony, komfortos üzemeléséhez szükséges korszerű ismereteket szeretnék elsajátítani.

Főbb tantárgyak, ismeretkörök

Mechanika, gépelemek, anyagtan, gépipari technológiák, karbantartás, műszaki diagnosztika, technológiák gépei, számítógéppel segített tervezés, fűtéstechnika, lég- és klímatechnika, vízellátás- csatornázás, komfortelmélet, épületenergetika, megújuló energiaforrások, épületgépészeti szabályozástechnika.

Elhelyezkedési lehetőségek

Végzett gépészmérnökeink tervezőként, fejlesztőként a gépipar különböző ágaiban tudnak elhelyezkedni. Lehetőségük van munkát vállalni ipari technológiai rendszerek és lakóépületek üzemeltetőjeként, épületgépészeti rendszerek tervezőjeként, kivitelezőjeként és üzemeltetőjeként. EU-konform diplomájukkal hallgatóink nagy biztonsággal találnak állást itthon és külföldön egyaránt.

Amennyiben a képzéssel kapcsolatban kérdésed van

Mérnöki és Smart Technológiák Intézet

EÖRDÖGHNÉ dr. MIKLÓS Mária
Gépészmérnök Tanszék
operatív szakfelelős
+36 72 503 650/23869
eordoghne@mik.pte.hu

Épületgépész specializáció
BAUMANN Mihály
Gépészmérnök Tanszék
tanszékvezető
+36 72 503 650/23866
baumann@mik.pte.hu

Üzemfenntartó gépész specializáció
DR. ORBÁN Ferenc
Gépészmérnök Tanszék
+36 72 503 650/23710
orb@mik.pte.hu

Kapcsolódó tartalmak