Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Mérnökinformatikus (BSc)

7 félév

Magyar nyelvű képzés
Nappali – állami ösztöndíjas és önköltséges.
Levelező – állami ösztöndíjas és önköltséges.

Nappali tagozaton duális képzési formában is.

Angol nyelvű képzés
Nappali – önköltséges.

Az informatika dinamikusan fejlődő, a mindennapokat szorosan átszövő tudomány. Ha érdekel, milyen módon lehet informatikai rendszereket tervezni, üzemeltetni, szakunkon elsajátíthatod ezt a tudást. Olyan szakterületek alapjait ismerheted meg, mint a nagyméretű rendszerek, mesterséges intelligencia alkalmazások, ember–gép kapcsolati algoritmusok, amelyek az Európai Unió nagy infokommunikációs cégeinek igényei közt kiemelten szerepelnek. Szakunk hallgatóinak képzését számos informatikai cég támogatja, látja el naprakész tudással, mely jó alapja a sikeres elhelyezkedésnek. Aki pedig további specifikus tudást szeretne szerezni, folytathatja tanulmányait az informatika mesterszakunkon.

A képzés célja

Célunk olyan mérnök informatikusok képzése, akik képesek műszaki informatikai és információs infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások telepítésére és üzemeltetésére, valamint azok adat- és programrendszereinek tervezési, fejlesztési feladatainak ellátására. A képzés célja továbbá, hogy a megszerzett ismeretek alapul szolgáljanak a továbbtanulásra a mesterképzésben, illetve egyéni vagy szervezett továbbképzéseken.

A pécsi képzés különlegessége

A pécsi képzés lehetőséget nyújt arra, hogy az informatika mellett széles körű műszaki kompetenciát, gépész-, villamos-, építő- és egyéb mérnöki tudást szerezzenek hallgatóink. Az informatikai szakma kihívásainak megfelelően képzésünk dinamikusan fejlődik, a tananyagok és hallgatható tárgyak folyamatosan integrálják az új, piacképes tudást. Mit csinál egy drone? Hogyan működik egy üzemanyagcellás autó? Mit látnak a gépek? Milyen gyorsan számol ki valamit egy szuperszámítógép? Hogyan támadnak a hekkerek és hogyan lehet ellenük védekezni?

Ha ilyen és hasonló kérdéseid vannak, részletes válaszokat kaphatsz a PTE Műszaki és Informatikai Kar fiatal oktatóitól, sőt te is kipróbálhatod ezeket az eszközöket! Ma már szinte mindenkinek van okostelefonja, illetve a számítógépek is egyre jobban beépültek a mindennapi életünkbe. Ha nem csak használni akarod ezeket az eszközöket, hanem érteni is akarsz hozzájuk, akkor gyere hozzánk a mérnök informatikus képzésre!

Karunk, 2014-től NVIDIA - CUDA Oktatási Központ, Magyarországon elsőként. Az NVIDIA egy korszerű grafikus processzorai révén ismert számítástechnikai vállalat, melynek fő fejlesztése a GPU (Graphics Processing Unit – grafikai processzor). Ennek a találmánynak köszönhetően a számítógépes grafika folyamatosan bővülő iparággá fejlődött ki, melyet a videojátékok, filmgyártás, terméktervezés, orvosi diagnosztika és tudományos kutatások területén egyaránt hasznosítanak. Nálunk te is megismerheted.

A szakképzettség megnevezése az oklevélben

Mérnökinformatikus (Computer Science Engineer)

Továbblépés mesterképzésre

Mérnökinformatikus MSc

Specializáció(k)
  • alkalmazásfejlesztő
  • intelligens rendszerek információtechnológiája
  • rendszermérnök
Azok jelentkezését várjuk, akik

Szeretnék megtanulni, hogyan lehet számítógépeket és mobiltelefonokat, eszközöket programozni, hogyan lehet robotoknak megtanítani a zongorázást, illetve repülési útvonalakat, szeretnék megérteni a számítógépes hálózatok és az Internet működését, szeretnének szervereket üzemeltetni és konfigurálni, szeretnének web oldalakat fejleszteni.

Főbb tantárgyak, ismeretkörök

Elektronika és digitális technika, szabályozástechnika, intelligens rendszerek, robottechnika, kép és hangfeldolgozás, programozás, vizuális és web programozás, adatbázisok, számítógépes architektúrák, számítógépes hálózatok, operációs rendszerek, hálózat- és rendszermenedzsment, internet- technológiák.

Elhelyezkedési lehetőségek

Programozóként és fejlesztőként, automatizálási területen, rendszermérnökként, hálózattervezőként és üzemeltetőként.

Amennyiben a képzéssel kapcsolatban kérdésed van

Weboldal

DR. IVÁNYI Péter
Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék
tanszékvezető
+36 72 503-650/23636
ivanyi.peter@mik.pte.hu

Kapcsolódó tartalmak