Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Ipari termék- és formatervező mérnöki (BSc)

7 félév

Nappali – állami ösztöndíjas és önköltséges.

Érdekel az ipari termék- és formatervezés, és a számítógépes tervezés? Szeretnél többet tudni arról, hogyan járulhatsz hozzá ipari termék- és formatervezés problémáinak megoldásához? Szeretnél igényes modellező laboratóriumban izgalmas alkotásokat létrehozni? Ha igen, akkor gyere az ipari termék- és formatervező mérnöki alapképzési szakra! Elsajátíthatod, hogyan tudsz mérnökként részt venni a formatervezési eljárások tervezésében, kivitelezésében. Ismereteidet jól hasznosíthatod az ipari tervezői, szakértői, döntés-előkészítési feladatok ellátásában, menedzseri tevékenységekben.

A képzés célja

A képzés célja ipari termék- és formatervező mérnökök képzése, akik alkalmasak ipari termékek tervezésére, gyártására és forgalmazására. Rugalmasan és hatékonyan tudnak reagálni a piacgazdaság kihívásaira. Képesek műszaki, esztétikai, humán, valamint gazdasági ismereteik és készségeik birtokában a termékfejlesztés valamennyi fázisában önálló, alkotó munkára. Átlátják a termékfejlesztés innovációs folyamatát, a termékfejlesztéshez szükséges tárgyi, szervezeti és emberi erőforrásokat, menedzselni tudják a termék életpálya egyes ciklusait. A képzés célja továbbá, hogy a megszerzett ismeretek alapul szolgáljanak a továbbtanulásra a mesterképzésben, illetve egyéni vagy szervezett továbbképzéseken.

A pécsi képzés különlegessége

Gyakorlatorientált képzés, karunk a Dél-Dunántúl egyetlen műszaki felsőoktatási intézménye, ahol ipari termék- és formatervezés területén diplomát szerezhetsz. Ipari termék- és formatervező mérnökképzésünk a Gépészmérnök Tanszékhez kapcsolódik, az oktatásban részt vesznek építész, belsőépítész, környezettervező művészek, tanárok is.

Ez az a terület, ahol a klasszikus mérnöki tudás és a designer készségek egymással ötvöződnek.

A szakképzettség megnevezése az oklevélben

Ipari termék- és formatervező mérnök (Industrial Design Engineer)

Főbb tantárgyak, ismeretkörök

Szakmai törzsanyag: menedzsment, ergonómia tantárgycsoport: ergonómia, fogyasztóvédelem, biztonságtechnika, tervezés módszertana, ábrázoló geometria, gépelemek, megjelenítési technikák, számítógépes tervezés, anyagtan, polimer termékek tervezése, szerkezeti anyagok technológiája, gépipari technológiák, rugalmas gyártás, speciális technológiák.

Formatervezés, design tantárgycsoport: grafikai tervezés, formatervezés, formatan, modellezés, színdinamika.

Differenciált szakmai anyag: integrált terméktervezés I. – V., környezetszempontú tervezés, faipari ismeretek, csomagolás.

Elhelyezkedési lehetőségek

Az elmúlt másfél évtizedben az ipari formatervezett termékeket és berendezéseket gyártó, illetve gépipari eszközöket alkalmazó világcégek, korszerű üzemek telepedtek meg hazánkban, és számos hazai vállalat fejlődött ebbe az irányba. A komplex ismeretek birtokában lévő ipari termék- és formatervező mérnök elhelyezkedésére az ipar széles területén nyílik lehetőség a régióban, az országban és külföldön egyaránt. Hazánkban olyan cégek várnak gépészmérnököt komoly karrierlehetőségekkel, mint az: AUDI, HAUNI, FLEXTRONICS, SAMSUNG, LG ELECTRON ICS, SIEMENS, VIDEOTON HOLDING, ...

Amennyiben a képzéssel kapcsolatban kérdésed van

Mérnöki és Smart Technológiák Intézet

Dr. VASVÁRY-NÁDOR Norbert
Gépészmérnök Tanszék
operatív szakfelelős
vasvary.norbert@mik.pte.hu

Kapcsolódó tartalmak