Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Villamosmérnöki (BSc)

7 félév

Nappali – állami ösztöndíjas és önköltséges.
Levelező – állami ösztöndíjas és önköltséges.

Magyar nyelvű képzés hagyományos és duális képzési formában.

Ha gyerekkorodban folyton kapcsolókkal játszottál, ha a középiskolában te vagy az osztály technikusa, ha szülinapra LED-sort kértél, vagy ha egyszerűen csak érdekel a modern technika világa és sikeres jövőt szeretnél – akkor jelentkezz hozzánk! Képzésünkön nem csupán a villamosmérnöki szakma alapjait sajátíthatod el, hanem egy olyan szakmai közösségbe is kerülsz, ahol már az egyetemi évek alatt komplex projektekben, fejlesztésekben vehetsz részt. A szakon kézhez kapott piacképes diplomád jó elhelyezkedési lehetőséget biztosít számodra országon belül és külföldön egyaránt. Tapasztald meg a műszakis egyetemi élet kellemesebb oldalát a számtalan hallgatói programon! Jelentkezz szakkollégiumba, versenyszellemedet éld ki a Mérnökfutamon vagy az Irányítástechnikai Programozó versenyeken, szerezz tapasztalatokat Erasmus ösztöndíjjal külföldön! Légy sikeres egyetemi hallgató és válj sikeres villamosmérnökké!

Mit ad a képzés az abban részt vevőknek? Milyen tudást szerezhetsz meg nálunk?

Olyan villamosmérnököket képzünk, akik minőségi feladatokat látnak el villamos és elektronikus eszközök, berendezések, létesítmények tervezésében, gyártásában, üzemeltetésében. Szakképzettségük jártasságot ad villamos szakterületeken mérési, minősítési, ellenőrzési és menedzseri tevékenységek ellátására. Célunk, a szakmai ismeretek nyújtásán túl, a mérnöki szemlélet és a rendszerben való gondolkodás kialakítása.

A pécsi képzés különlegessége

Gyakorlatorientált, naprakész, EU-konform. Ezzel a három szóval lehet jellemezni a pécsi villamosmérnök- képzést. Gyakorlatorientált, mivel a hallgatókat az általuk választott szűkebb szakterületen, szakirányon a munkaadók valós igényeihez igazítva készítjük fel az önálló, alkotó jellegű szakmai munkára. Az ipari szférából meghívott vendég előadók, a tanulmány utak és szakmai gyakorlatok biztosítják, hogy a nálunk végzettek ipari környezetben lássák elméleti ismereteik megvalósulását és már az egyetemi évek alatt felkészülhessenek szakmai kihívásaikra.

A képzés naprakészségét a kar által szervezett Pollack Expo rendezvény garantálja. A régió legnagyobb műszaki börzéjén jelen vannak az ország meghatározó villamosipari és szolgáltató cégei, hogy bemutassák legújabb fejlesztéseiket, csúcstechnológiájukat. A kiállítók standjainál a villamosmérnök hallgatók – mint hallgatói munkatársak – közelebbről is belelátnak egy-egy cég életébe, szakmai munkájába, sok esetben az együttműködés kapcsán munkalehetőséghez jutnak.

Hallgatóink 26 külföldi partnerintézményükben és 31 ERASMUS partnerintézményben tölthetnek szemesztereket és szerezhetnek nemzetközi betekintést szakterületükbe, ezért joggal mondhatjuk, hogy tanulmányaik befejeztével EU-konform diplomát kapnak. A szak nemzetközi és országos sikereket ért el a hallgatók által kifejlesztett pneumatikus autóval, az úgynevezett pneumobillal, amellyel a VII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil versenyen második, a II. RexRothPneumobil Gálafutamon pedig harmadik helyezést értek el. Negyedik éve a dobogó legfelső fokára állhatnak fel az Országos Irányítástechnikai Programozó (PLC) Versenyeken a pécsi villamosmérnök hallgatók. A Regionális Baranya Open Robotprogramozási Verseny megrendezésével pedig évről évre a középiskolások számára kívánunk felkészülést biztosítani a felvételire, egyúttal ízelítőt adni a villamosmérnök jelöltek csapatmunkájából.

A szakképzettség megnevezése az oklevélben

Villamosmérnök (Electrical Engineer)

Specializációk

A pécsi villamosmérnök-képzés erősségét a magas szintű elméleti alapokra épített, gyakorlatorientált képzés adja, különlegességét pedig szakirányai biztosítják.

  • beágyazott mikroszámítógépes rendszerek,
  • létesítmények villamosítása és automatizálása

Azok jelentkezését várjuk, akik

Érdeklődnek az elektronika, az automatika és az irányítástechnika iránt, és akik gyakorlatorientált képzésre vágynak. Nyitva áll a képzésünk előtted, ha olyan munkakörre vágysz, amellyel jól fizető álláshoz jutsz itthon és külföldön egyaránt. Szívesen vesszük a jelentkezésedet, ha vonzanak a műszaki újdonságok, kérdések, kihívások.

Főbb tantárgyak, ismeretkörök

Méréstechnika, elektronika, digitális technika, irányítástechnika, számítógép hálózatok, mikroelektronikai rendszerek, villamosenergia-átalakítók, villamos berendezések üzemvitele, épületinformatika, beágyazott programozás, autonóm intelligens rendszerek, mikroszámítógépek.

Elhelyezkedési lehetőségek

A mai Európa legkeresettebb szakemberei a komplex tudással rendelkező villamosmérnökök. A világ egyik legdinamikusabban fejlődő iparágának cégei várnak rád az atomerőművektől a mikroelektronikáig, a kis létszámú teamektől a földrészeken átívelő multikig. A nálunk szerzett EU-konform villamosmérnöki diplomád lehetőséget biztosít számodra, hogy egy biztos, anyagilag sikeres szakmai karriert építs. Statisztikai adatok szerint hallgatóink a végzést követően munkahelyet találnak, az utolsó évesek 30%-át pedig tovább foglalkoztatják a szakmai gyakorlatuk helyszínén.

Amennyiben a képzéssel kapcsolatban kérdésed van

Informatika és Villamos Intézet

Dr. NYITRAY Gergely
Automatizálási Tanszék
operatív szakfelelős
+36 72 503 650/23895
nyitray.gergely@mik.pte.hu