Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Smart Ground – H2020 projekt

Az EU a nyersanyagok importjától függ, tekintve, hogy Európában 150k és 500k között fekszik a változatos földterületek száma. Ezért könnyen érthető, hogy a Másodlagos nyersanyag (SRM) potenciáljuk elég jelentős. Értékes nyersanyagokkal bíró földterületek legtöbbje elveszett a nem hatékony hulladék gazdálkodási gyakorlat következtében. Már meglévő tudás, jelentett standardok és az SRM leltárja nem tűnik hatékonynak. Ebben a helyzetben a Smart Ground projekt szeretné a forrás helyreállítását támogatni a földterületeken azáltal, hogy a másodlagos nyersanyag információk és adatok hozzáférését és elérhetőségét javítják az EU-ban miközben szinergiákat készítenek az SRM érték-láncban a különböző érdekeltek között.

Smart Groundnak 3 főszereplője van: a végfelhasználók (hulladék gazdálkodási cégek); RTD intézmények (kutató központok, egyetemek, SME-k) és a Technológia Transzfer biztosítók (hálózatok, képző szervezetek, közhivatalok). Épp ezért a konzorcium minden adatot a meglévő adatbázisból és az új információkat egy EU adatbankban egyesíti. Smart Ground reagál a koordináció, hálózatok és együttműködés igényeire az érdekeltek között, azzal, hogy létrehoz egy adatbankot az információáramlás érdekében. Javítani fogja az SRM összegyűjtött különböző típusú hulladék adatait, új és jobb adatbeszerzési módszerek és standardok által, együttműködik az EU épp folyamatban lévő tevékenységeivel és támogatja az EIP bevezetését az RM-n. A projektnek szintèn cèlja, h javítsa az SRM gazdasàgi ès munkavàllalòi potenciàljàt: (i) a földterületek èrtèkesítèsèvel kapcsolatos trèning biztosítàsàval ès az anyagi helyreàllítàsàval a vègfelhasznàlòkat cèlozva; (ii) akadèmiai, ipari ès màs èrdekeltek ès szabàlyzatok elkötelezett hàlòzatàval, amelyek cèlja a költsèg hatèkony kutatàs, technològia transzfer ès kèpzès; (iii) fejleszteni ès bevezetni a terjesztèsi ès kitermelèsi tervet, h maximalizàlja a Smart Ground  hatàsàt ès előnyeit.


"Ez a projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs program 641.988 számú támogatási megállapodás keretében valósul meg.”
http://smart-ground.eu/

Kapcsolódó tartalmak