Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Tervezz te is ökoházat! Országos verseny építőipari technikumok diákcsapatainak

A mára már hagyománnyal bíró versenyt az EUTeens4Green pályázati kerete is elismerte és támogatásban részesíti, mint a fenntarthatóságot, annak gondolatát innovatív módon szolgáló programot.

Az országos háromfordulós öko-építészetről szóló vetélkedő építész technikumok diákcsapatai számára kerül meghirdetésre.

A CSAPAT

A verseny a PTE Műszaki és Informatikai Kara és a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiumának stratégiai partnerségében jött létre.

A projekt megvalósítói:

Hallgató-diák projektcsapat: Horváth Kristóf mérnökinformatikus hallgató, projektvezető, Tolnai Máté mérnökinformatikus hallgató, az IT területek specialistája, Torma Viktória TV műsorkészítő FOKSZ hallgató a marketing míg Dudás Pálma középiskolai hallgató az adminisztrációs területeken tevékenykedik.

Szakmai felügyelet, oktatói stáb: dr. Mészáros Bernadett adjunktus, a beiskolázási ernyőprojektek szakmai vezetője és Szaffenauer József okleveles építész, a Pollack Mihály Technikum igazgatója.

A verseny szakmai zsűrijének tagjai:

dr. Széll Attila Béla okleveles építész, egyetemi docens, dr. Fülöp Attila, okleveles építőmérnök, egyetemi docens.

A program adminisztratív és pénzügyi területeinek felelőse: Dudás Kószó Katalin, ügyvivő szakértő.


PROJEKTCÉLOK

Tudatosságot növelő intézkedések: a jövő építőipari szakemberei és tanáraik környezet-tudatosságának növelése, a környezettudatos építészeti megoldások megismertetése által.

Kapacitásépítés: A versenyfeladatok és a megoldásukhoz szükséges segédanyagok fejlesztése egyúttal ma hiányzó oktatási kapacitásokat is épít, a versenyzők felkészítése a tanárok mentorálási képességét erősíti oktatásmódszertani oldalról.

Innovatív megoldások vagy kísérleti projektek az innovatív megoldások tesztelésére: . A hagyományos tananyagnak nem része önállóan öko-tudatos technológiák megismertetése. Ezért a verseny hiánypótló szerepet tölt be a tudásátadásban is. Fontos, hogy a diákok megismerjék hogy miként lehet öko-tudatos modern berendezések által egy épület, és miként volt az néhány száz éve, amikor olyan építőanyagokat használtak, melyek az élettartamuk végén visszakerülhettek a természetbe, annak károsítása nélkül. Sokan nem tudják, hogy a vályogfalazat például milyen kedvező a pozitív belső klimatikus állapot megtartása szempontjából, sem azt, hogy egészen más élni lélegző falak között, más élettér-minőség jön létre, mint műanyag buborékba csomagolva. Egészen másfajta építési majd pedig karbantartási igénye van tehát egy mai kor szerinti fenntartható energiagazdaságos háznak és egy hagyományos anyagokból megépíthető, de a technológiai folyamatban akár a mai elemeket és eljárásokat is hasznosító épületnek. A versenyben résztvevő diákok maguk fedezhetik fel, egyik, vagy másik megoldás előnyét-hátrányát.

Különböző csoportok, érintettek közös részvétele, partnerség építés: Elsődleges célcsoport a technikumban tanuló 15-19 éves középiskolás korosztály, és az ő felkészítő tanáraik. A projekt megvalósításban és a döntő során az egyetemi hallgatók is kapcsolatba kerülnek az „ökoház” szemlélettel, a díjátadó pedig szélesebb körben társadalmasítja a projekt gondolatait, eredményeit.


PROJEKT MEGVALÓSÍTÁS

Három-fordulós öko építészetről szóló verseny fejlesztése építőpipari technikumok diákjai számára. Módszertan: tanárok által vezetett 3 fős diákcsapatok részvétele, 3 fordulóban feladatok és a résztvevői csapatok értékelése.

Szabályok: Egy iskolából több csapat is nevezhet, egy tanár több csapatot is vezethet.

A vetélkedő feladatai és várható menetrendje:

1. Forduló: Öko építés, ötletbörze – Tervezz Te is ökoházat!- kreatív feladat (rajz, makett készítésével, szakmai leírás)

2. Forduló: Az öko építészet aktuális kérdései, írásbeli szakmai feladatok, tesztek megoldása – tudományos feladat

3. Forduló: A legjobb csapatok személyes megmérkőzése Pécsett, ennek keretében: ökoház megtekintése és az addig legjobban teljesítő 5 csapat részére szóbeli döntő (érvelés)

A döntőbe jutott minden résztvevő jutalmat kap Inspiráció: https://youtu.be/Bqel-h7EIh8


PÁLYÁZAT

https://participate.euteens4green.org/processes/initiatives/f/12/proposals/73


This program was implemented in frame of EUTEENS4GREEN , 2021CE160AT032 grant „Design your own EcoHouse.

This program was implemented with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the EU Teens 4 Green consortium and do not necessarily reflect the views of the European Union.Kapcsolódó tartalmak