Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

Százéves szövőszékeket keltettek életre pécsi gépészmérnök-hallgatók

Több mint százéves szövőszékek hiányzó alkatrészeit tervezték és készítették el szerkezeti acélból a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) tanuló gépészmérnök-hallgatók. A felkérés az egyetem művészeti karának oktatójától, dr. Pápai Lívia textilművésztől érkezett, mert az ajándékba kapott, ám hiányos, ezért működésképtelen eszközöket nem tudták használni. Hogy a szövőszékek oktatási célokat szolgálhassanak, ahhoz a gépészhallgatóknak meg kellett ismerniük a gépek működését, majd megtervezniük a sosem látott alkatrészeket és az igénybevételnek megfelelően legyártaniuk. A komplex mérnöki munka eredményeként ismét munkába állhattak a matuzsálemi korú eszközök.

ITBUSINESS & TECHNOLOGY 2023 – Szoftverológia konferencia

„Minden üzleti vállalkozás egy szoftvervállalkozás”, mondta Watts S. Humphrey, a szoftverminőség fogalmának szülőatyja, aki azt a csoportot vezette az IBM-ben, amely a világ első szoftverlicencét bocsátotta ki az 1960-as években. Kevés az időtállóbb mondás az informatikában, mint Humphrey-é. Rendszerekbe integrált szoftverek nélkül a mai vállalatok nem működhetnek, és a létre­hozott termékek mind nagyobb hányadában fut valamilyen szoftver.

NETWORKSHOP

A HUNGARNET Egyesület a Neumann Technológiai Platform együttműködésével immár 32. alkalommal rendezi meg 2023. április 12–14. között a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények legrangosabb hazai számítógép-hálózati és alkalmazási informatikai konferenciáját, a NETWORKSHOP-ot.A rendezvény befogadó házigazdája ezúttal a Pannon Egyetem lesz Veszprémben, melynek külön jelentőséget ad, hogy egybeesik a „Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa” programsorozattal.

Kedves Kultúrabarátok!

Kedves Kultúrabarátok,

Élményekben Gazdag Boldog Új Évet kívánva ajánlom Önöknek programjainkat a borongós januárban és tovább.

Kezdjük az évet együtt a kultúra berkeiben !

Kedves Kultúrabarátok!

A karácsonyi készülődést és ajándékozást megkönnyítendő várjuk Önöket programjainkra Advent idején is.

Válogassanak az élmények között jegy formájában. Ajándék jegyeik mellé jegy díszborítékot is vásárolhatnak a Kodály Központ pénztárában 200,- Ft /db áron.  

Ha nem tudnak programot választani Szeretteiknek, szép meglepetés lehet egy  ajándékutalvány,  ami a kiállításától számított 1 évig felhasználható :


Névértékek:   500, - Ft, 1.000, -  Ft, 2.500, -  Ft

Cultural Puzzle Erasmus Blended Intensive Program

A mostani szemeszterben került megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építész Szakmai Intézetének szervezésében, Dr. habil. Molnár Tamás egyetemi docens vezetésével a Cultural Puzzle című Erasmus Blended Intensive Program. A nemzetközi programban a PTE-MIK, a németországi University of Applied Sciences and Arts FH Dortmund (FHDO), valamint a horvátországi Josip Juraj Strossmayer University (JJSU) 8-8 harmadéves építészhallgatója vett részt. A hallgatók munkáját a PTE-MIK részéről Dr. Molnár Tamás és Enkhjin Gombo-Ochir, az FHDO részéről Prof. Dr. Helmut Hachul és Prof. Dr. Reinhild Schultz-Fölsing, a JJSU részéről pedig Dr. Hrvoje Krstić és Dr. Dina Stober irányította. 

Nyári munkalehetőség az Erzsébet-táborokban!

Legyél TE is TESO a balatoni vagy az erdélyi Erzsébet-táborokban!

Csatlakozz az ország legnagyobb táboroztatási programjának csapatához! Táboroztass 2023 nyarán Zánkán, Fonyódligeten vagy Erdélyben az Erzsébet-táborokban.