Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

Neked mi a nyerő? Gyere, és vitassuk meg!

Na jó, azt értjük, hogy a zene mindenkié. De fiatalon vajon a könnyű vagy a komolyzene az, amire igazán szükségünk van? Vagy ez is, az is? Mikor melyik? Hangulattól, alkalomtól függ? Esetleg a családi közegünk, taníttatásunk, a kulturális kínálat az, ami fontossá teszi számunkra az egyiket és kevésbé a másikat? Kell-e egyáltalán, hogy válasszunk?

Kedves Kultúrabarátok!

Ősszel is színes programkínálattal várjuk Önöket, elsőként a Zsolnay Negyed éjszakáján! Egyéjszakás kultúrkaland szombat este!

Jöjjenek és hozzák magukkal gyermekeiket is!
Az energiaellátás stabilizálását szolgálják a PTE MIK-en induló hidrogéncellás kutatások

Az energiaellátás stabilizálását szolgálják a PTE MIK-en induló hidrogéncellás kutatások

A fosszilis energiahordozókhoz kötődő ellátásbiztonság megingása, a globális felmelegedés, a megújuló energiaforrások kiaknázása az időszakosan megtermelt többletenergia tárolása felé irányítja a figyelmet. Ennek érdekében kutatások zajlanak a 2022 júniusában a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) átadott Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium projektben. A Nemzeti Labor hazánk dekarbonizációs céljainak elérését támogatja, ezért a következő 3 és fél évben a PTE, mint konzorciumvezető, 9 partnerével együttműködve létrehozza a kis környezeti lábnyomú energiatechnológiák, különösen a hidrogéntechnológiák és a szén-dioxid-hasznosítás tudományos és technológiai, jogi, gazdasági, valamint iparjogvédelmi bázisát.

NAIH INFORMÁCIÓSZABADSÁG PROJEKT

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felel a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jog – az információszabadság - érvényesülésének elősegítéséért és ellenőrzéséért. A Hatóság a KÖFOP-2.2.6-VEKOP-18-2019-00001 azonosítószámú „Az információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezése és hatékonyságának növelése” című kiemelt projekt keretén belül nagy hangsúlyt helyez az adatkezelők irányába történő információáramoltatásra és az adatkezelői kötelezettség teljesítéséhez szükséges tudásanyag átadására.

Ingyenes épületséta a Kulturális Örökség Napjain!

Szeptember 17-én izgalmas vezetésekkel várjuk az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar 48-as téri bejáratánál.
A program során bemutatjuk az egyetem történetét: az egyetem elhelyezését, az építkezéseket és a különböző fejlesztési terveket.
Lázár Balázs - Mocorgó vízcsepp

Lázár Balázs - Mocorgó vízcsepp

Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház - Lázár Balázs - Mocorgó vízcsepp

Felolvasószínházi előadás két részben Bertók László emlékére


Főbb szerepekben: Füsti Molnár Éva Jászai-díjas, Köles Ferenc Jászai-díjas, Stenczer Béla, Györfi Anna, Urbán Tibor

Zenei szerkesztő: Bókai Zoltán

Rendező: Tóth András Ernő

„Artificial Intelligence for Military Multiple Sensor Fusion Engines” tudományos előadássorozat

A NATO Tudományos és Technológiai Szervezete (Science and Technology Organization – STO) Szenzorok és Elektronikai Technológiák panelje (Sensors & Electronics Technology – SET) tudományos előadássorozatot szervez 2022. október 3-4-én „Artificial Intelligence for Military Multiple Sensor Fusion Engines” címmel. A rendezvényen a NATO tagállamokból és partnerországokból a szakterület nemzetközileg elismert, vezető kutatói és mérnökei tartanak előadásokat és vesznek részt.

Az új pécsi vásárcsarnok tananyag lett a PTE építészképzésén

Az új pécsi vásárcsarnok tananyag lett a PTE építészképzésén

A Pécs új katedrálisának nevezett, a közelmúltban átadott vásárcsarnok ókori bazilikát idéz, különleges geometriai megoldásokat hordoz magában, ugyanakkor 21. századi épület, amely rövid használat után elnyerte mind a piacozók, mind az építész szakma elismerését. Az évtizedek óta várt vásárcsarnok egyik tervezője, Sztranyák Gergely – a társtervező Getto Tamás – a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) tanít, így a 3,2 milliárd Ft értékű beruházás a tervezéstől a befejezésig „bekerült” a tananyagba.

Stanisław Lem European Research Prize

Dear Researchers,

We cordially invite young scientists at your institution to take part in the second edition of the  international competition for Stanisław Lem European Research Prize, organized by the Wrocław University of Science and Technology in Wrocław, Poland.