Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

MIRAI Program 2023

A MIRAI Program a japán állam egyik legújabb ösztöndíja, melynek fő célja Japán bemutatása a külföldiek számára, egymás megértésének elősegítése, a tudományos párbeszéd erősítése és a jövő vezetői közötti kapcsolatépítés támogatása.

Idén két program közül választhatnak a jelentkezők:


Személyes program: Application Guidelines (Visiting Japan Program)

A személyes program keretében a résztvevők egy hetet Japánban tölthetnek, ahol változatos – tudományos és turisztikai – programokon vehetnek részt. A résztvevők „online pre-exchange programon” vesznek részt a kiutazás előtt (várhatóan 1-3 nap; orientáció, online előadás, stb.). A program költségeit, így a repülőjegyet, szállást, étkezést, belépőket teljes egészében a japán állam fizeti.

A fenti linken található: egy rövid összefoglaló és egyéb más, részletes információk a szükséges dokumentumokról, a részvételi feltételekről stb.

 

Online program: Application Guidelines (Online Program)

Az online (zoom meeting) program körülbelül 10 egymást követő napon VAGY október 1. és október 20. között kijelölt időpontokban kerül lebonyolításra. A résztvevők vizuálisan látogatást tesznek a kutatóintézetekben, részt vesznek workshopokon és beszélgetésekben.

A fenti linken található: egy rövid összefoglaló és egyéb más, részletes információk a szükséges dokumentumokról, a részvételi feltételekről stb.


A személyes program esetében a résztvevők szakterületük szerint kerülnek csoportokba, így a 4. csoportba a természettudományokkal és mérnöki tudományokkal (Science and Technology) kapcsolatos tanulmányokat folytatók kerülnek. A csoport kiutazási ideje 2024. februárban egy hét. A személyes program alatt a résztvevők ellátogatnak Tokióba és még más japán város(ok)ba (pl. Kiotó, Hirosima), ahol a főbb látványosságok megtekintése mellett előadásokat hallhatnak, diskurzusokon vehetnek részt.

Az online programok esetében a résztvevők a 7. csoportba kerülnek, és a regionális és kulturális megismerés (Discovering Regions and Cultures) témakörébe tartozó programokon vesznek részt.


Erősen javasolt, hogy a résztvevők a személyes program, illetve az online program alatt és után kérdőíveket töltsenek ki, a közösségi médián fotókat posztoljanak, illetve egy saját projektet, prezentációt is bemutassanak.

A pályázók a nevük és Neptun-kódjuk feltüntetésével e-mailben jelentkezhetnek. A jelentkezéseket 2023. szeptember 7. (csütörtök) 8:00-ig lehet elküldeni a kozsahuba.reka@mik.pte.hu email címre.

A jelentkezéshez PDF vagy Word formátumban csatolni kell az alábbi kettő, a jelentkező által elkészített, angol nyelvű esszét:

  • Plan of dissemination (a programban való részvétel tapasztalatai, eredményei ismertetésének terve)
  • Expectations of participating in this program (a programban való részvétellel kapcsolatos elképzelések)

Amennyiben a jelentkező kiválasztásra kerül a következő körre, a jelentkezőnek legkésőbb 2023. szeptember 11. 23:59-ig be kell küldenie az online jelentkezési felületen a jelentkezését, mely során fel kell töltenie a fenti, Application Guidelines linken feltüntetett dokumentumokat, így többek között az útlevele fényképes oldalát és egy három hónapnál nem régebbi igazolványképet.