Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Parametrizált Komfort a Fizikai Terekben kutatócsoport

A kutatócsoport neve:
Parametrizált Komfort a Fizikai Terekben kutatócsoport
Annak az intézetnek a neve, amelynek keretében a kutatócsoport működik:
Építészet Intézet

A kutatócsoport vezetője, tudományos fokozata
Név Tudományos fokozat Státusz Tanszék
Prof. Dr. Borsos Ágnes DLA Habil egyetem tanár Belsőépítészeti, Alkalmazott és Kreatív Design Tanszék
A kutatócsoport állandó tagjai
Név Tudományos fokozat Státusz Tanszék
Dr. Medvegy Gabriella DLA habil. egyetemi tanár Belsőépítészeti, Alkalmazott és Kreatív Design Tanszék
Dr. Zoltán Erzsébet Szeréna DLA habil. egyetemi docens Építészeti és Várostervezési Tanszék
Dr. Kokas Balázs DLA egyetemi adjunktus Építészeti és Várostervezési Tanszék
Dr. Rétfalvi Donát DLA habil. egyetemi docens Belsőépítészeti, Alkalmazott és Kreatív Design Tanszék
Dr. Veres Gábor DLA habil. egyetemi docens Építészeti és Várostervezési Tanszék
Cakó Balázs tanársegéd Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék
Lovig Dalma doktorandusz hallgató BMDI
Nicolas Ramos Gonzales doktorandusz hallgató BMDI
Bagdán Viktor tanársegéd Automatizálási Tanszék
Dr. Balogh Jenő PhD egyetemi tanár MSU DENVER Department of Engineering & Engineering Technology
Girán János PhD egyetemi adjunktus PTE AOK Orvosi Népegészségtani Intézet
A kutatócsoport kutatási területe
A komplex, fenntartható fejlődés élettereinek a kialakításához az egyén teljes életciklusának vizsgálata szükséges. Az egészséges fizikai környezethez az emberi életciklus állomásai során változó tér és komfortigény szükséges.
A gazdasági és gazdaságossági nyomás, az azonnal összekapcsolt profit termelés meghatározó a modern gazdaságban. Az egyén szerepére, lehetőségeire és érdekeire kiemelt figyelmet kell fordítani, annak hatásait profittal egyenes arányba kell helyezni.

A túlöregedés és az életciklus hosszának változása egyre drasztikusabb környezeti változásokat idéz elő. Hosszútávú, komplex megoldáshoz meg kell teremteni a mérhető értékeket, ennek eredményeként fenntartható és innovatív megoldásokkal lehet kezelni az előttünk álló kihívásokat. Az élettereink deffiniálása/újradeffiniálása során az épített volumen, a horizontális vetület optimalizálása, a költséghatékonyság és az egészséges élettér kialakítása elsődleges cél.

A megoldás eszköze a virtuális szimuláció, ahol a parametrizált komfortot okos eszközökkel lehet vizsgálni és ábrázolni. Leképezve és szimulálva az egyre szükségesebbé váló előregyártást, amely a komfortot és egészséget növelheti épületeink, tárgyaink, eszközeink szintjén. A szisztematikus gondolkodás, a visszacsatolt mérési eredmények szükségesek az erkölcsi, gazdasági és egészségügyi fenntartható normák felkutatáshoz a kihívások feltérképezéséhez.
A felelős és hatékony tervezés környezeti szempontból szimbiózist teremt és az épített térben létrehozza a komfort mérhető értékét, a “well being”-et. A fenntartható fejlődés mikró szemléletet igényel az emberi egészség, biztonság és jólét megóvás érdekében. Alapelv kell legyen a biztonságos élettér, az allergia mentes környezet megteremtése.
A kutatócsoport kutatási célja
Hosszútávú célunk az alkalmazott kutatás, olyan termékek és életterek kialakítás, amelyek az emberi egészségre pozitív hatással vannak és betegség megelőzést szolgálják. Eredmény a tömegtermelés koordinálása, adatszolgáltatás és optimalizáció. Az épített környezetre gyakorolt hatásának vizsgálata hatások, értékek analizálása, hatások prognózisa. A kutatás eredmények oktatásban való hasznosítása a képzésen specializáció előkészítése, jegyzetkészítés, doktori disszertációk írása.Biomedical Engineering téma területen belül a kutatócsoport fókuszában a prevenció áll, az épített környezet (építészeti és belsőépítészeti terek) emberre gyakorolt egészség kockázat csökkentése érdekében.

A zárt helyiségekben huzamosan töltött idő hatása az emberi egészségre, komfortra és a hatékonyságra a kutatócsoport célterülete. A komfortérzet többdimenziós analízise, komplex eredményre vezet a jóllét-érzetének egyénre szabható aspektusában. Ezt az analízist szolgáltatások fejlesztésre és termékek tervezésére vezetjük vissza, a parametrizált értékek által detektálható problémák válaszaként.
Oktatási, Kutatási és Innovációs gráf2020 - 2023 MTMT adat
Prof. Dr. Borsos Ágnes
Dr. Medvegy Gabriella
Dr. Zoltán Erzsébet Szeréna
Dr. Kokas Balázs
Dr. Rétfalvi Donát
Dr. Veres Gábor
Cakó Balázs